Ольшанська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

«Маршрут успіху» до Ольшанської ОТГ

Дата: 31.07.2018 09:04
Кількість переглядів: 349

«Маршрут успіху» до Ольшанської ОТГ


З метою вивчення досвіду розвитку Ольшанської селищної об’єднаної територіальної громади в рамках проекту «ПУЛЬС» Миколаївським регіональним відділенням АМУ проведено навчальний візит до цієї громади представникам Новобузького та Снігурівського району Миколаївщини.
В «Маршруті успіху» до Ольшанської ОТГ взяли участь сільські голови, секретарі рад та головні бухгалтери Софіївської, Вільнозапорізької, Новоюр’ївської, Суворівської, Баратівської та Горохівської сільських рад. Це саме ті сільські ради, що утворюють нові ОТГ - Софієвську, Вільнозапорізьку (Новобузький район) та Горохівську (Снігурівський район).
Ольшанський селищний голова Сергій Новак щиро зустрів гостей з Миколаївського РВ АМУ та Новобузького і Снігурівського районів. Спочатку відвідали Трихатський старостинський округ та познайомилися із діяльністю старости села Трихати Тетяни Бесклубої. Гості цікавилися діяльністю землевпорядника, старостату щодо надання довідок та нотаріальним діям. Відвідали Трихатську школу та дитячий садочок. Директори навчальних закладів відзначили значне поліпшенняя умов та матеріально-технічного стану після входження в Ольшанську ОТГ. Наразі, в Трихатській школі за кошти об’єднаної громади йде заміна покрівлі.
Ольшанський селищний голова продемонстрував спортивний та дитячий майданчики, які було встановлено в селі Трихати напередодні святкування Дня села. Під час перебування в селі Трихати Сергій Новак розповів про масштабні роботи з благоустрою малих населених пунктів об’єднаної громади. Він зазначив, що зроблено освітлення всіх п’ятьох населених пунктів Ольшанської ОТГ. Встановлені енергозберігаючі ліхтарі. Зараз ведуться переговори щодо встановлення в Ольшанській громаді сонячної електростанції.
Перебуваючи в Трихатах, учасники «Маршрута успіху» обговорили питання проведення на ділянці біля Південного Бугу міжнародного фестивалю повітряних зміїв, про кроки місцевої влади з переведення цієї землі у комунальну власність та перетворення цієї ділянки на фестивальний майданчик. Ольшанська ОТГ нещодавно отримала державні землі за межами населених пунктів у власне розпорядження. Сергій Новак бачить великий потенціал у розвитку зелентого та фестивального туризму в громаді.
В самому селищі Ольшанське учасники зібрання ознайомилися із діяльністю управлінь та служб апарату селищної ради. Радилися щодо побудови ефективної, але не обтяжливої для бюджету структури управління. Сергій Новак зазначив, що сам свого часу бував у багатьох ОТГ і вивчав їх досвід. Селищний голова наголосив, що у всіх є свої нюанси та варіанти. Тож порадив громадам, які будуть об’єднуватися, враховувати досвід інших і залучати те, що доречне для конкретної громади.
Гості туру оглянули Ольшанську школу та дошкільний заклад «Сонечко». У бесідах з керівництвом та персоналом з’ясували, що заклади отримали значні кошти на власний розвиток, значно покращили матеріально технічну базу. Директор Ольшанської ЗОШ Світлана Молчанова розповіла про корисні придбання для навчального закладу та підготовку до навчального року «Нової української школи». Вона підкреслила, що автономізація навчальних закладів дає набагато більше можливостей та робить процес управління більш ефективним. Разом з тим, зазначила, що школа поки що не має власної їдальні та спортивного залу, але завдяки співпраці з керівництвом громади та отриманням більших фінансових можливостей плани щодо створення цих приміщень вже реалізуються.
Учасники «Маршрутів успіху» побували у відремонтованому для розташування ЦНАПу приміщенні колишньої школи, відвідали Ольшанський селищний будинок культури, директор якогои Олександр Білий поділився досвідом розвитку культури в громаді. Незважаючи на те, що в приміщенні триває ремонт, діють та виступають художні колективи, групи та гуртки.
Підбиваючи підсумки зустрічі, Ольшанський селищний голова Серій Новак звернувся до представників Новобузького та Снігурівського районів: «Будете об’єднуватися - не пожалкуєте. У перші місяці буде складно, але невдовзі ви побачите зміни в ваших громадах. Головне, ви побачите перспективи подальшого розвитку».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь