Ольшанська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

Як в Ольшанській тергромаді відзначали фестиваль повітряних зміїв

Дата: 23.05.2019 09:49
Кількість переглядів: 382

Як в Ольшанській тергромаді відзначали фестиваль повітряних зміїв

Фестиваль повітряних зміїв «Tryhutty International Kite Festival 2019» зібрав в Ольшанській ОТГ близько 40 тисяч відвідувачів з України і зарубіжжя.

Познайомитися з цим яскравим видовищем, побачити дивовижне шоу кайтів найрізноманітніших розмірів, кольорів та форм від професіоналів та аматорів з різних країн світу журналістам допоміг Миколаївський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, який організував прес-тур на фестиваль.

Варто зазначити, що «Tryhutty International Kite Festival» офіційно став частиною фестивального життя світу – його внесено до всесвітнього календаря кайт-івентів — American Kitefliers Association (АКА) і відповідного європейського. І у нього є всі шанси увійти в топ-5 кращих фестивалів світу.

«Коли ми проводили фестиваль вперше, то це здавалося авантюрою. Але коли все вийшло - зрозуміли, що людям це цікаво і потрібно. Зараз вже йдеться про десятки тисяч відвідувачів. Фестиваль відомий не лише в Україні, а далеко за її межами. До нас надійшло 70 заявок від кайтерів різних країн світу на участь, довелося вибирати кращі з кращих. Робили ставку не на кількість, а на те, хто привезе найбільші та найкрасивіші змії. Всі наші учасники дуже креативні й цікаві люди. Вони кажуть, що їхня мета – примусити усміхнутися відвідувачів. Ми сплачуємо їм переліт, проживання та харчування, але вони не отримують ніяких гонорарів. Те, що вони тут - це їхня добра воля», - розповіла головний організатор фестивалю, голова громадської організації “Сила єднання” Тетяна Безмощук.

Вона також впевнена, що проведення такого роду заходів позитивно впливає на місцеву громаду. Вже зараз помітно: за ці роки сталися зміни у свідомості тутешніх людей. «Вони зрозуміли, що і в селі можна заробляти на туризмі, на фестивальній темі. Ми всі разом провели екопікнік і прибрали фестивальну територію від сміття. Це об’єднує селян, всі працюють на спільну ідею», - не приховує задоволення Тетяна.


До речі, бюджет фестивалю цьогоріч склав 2,5 млн грн, хоча планували залучити на мільйон більше. Допомогли місцеві підприємства та бізнес-структури. Але головним спонсором, як і в минулі роки, стало ПАТ “Дікергофф Цемент Україна” (Ольшанський цементний завод). Примітна деталь: обласна влада не виділила на організацію і проведення фестивалю жодної копійки, хоча й обіцяла.

Своїми враженнями від побаченого у Трихатах поділилася і керівник делегації Київської області Наталія Сікал. «Киян та мешканців навколишніх територій важко чимось здивувати. Але цей фестиваль просто неймовірний. Отож ми приїхали, щоб перейняти досвід миколаївців, як ще можна розважати людей, хочемо зробити щось подібне у себе. Ми захоплені від того, як можна за такий короткий термін так все гарно організувати, вийти на такий високий рівень комфорту. Тут чудова природа і дуже гарні кайти», - зазначила Наталія.
Чимала заслуга у тому, що такий захід відбувається на території Миколаївщини і безпосередніх господарів фестивалю - Ольшанської об’єднаної територіальної громади, яку очолює Сергій Новак. Вона створена у 2017 році і сьогодні налічує близько 6 тисяч людей. Зелений туризм тут вважають одним з головних напрямків розвитку громади.

«Під час підготовки до фестивалю повітряних зміїв ми вирішили низку нагальних проблем мешканців нашої громади. Зокрема, влада допомогла нам зробити дорогу, яка багато років не ремонтувалася, а енергетики вирішили питання з наявністю у розетках сільських мешканців напруги у 220 вольтів, чого раніше теж не було. А під час проведення фестивалю місцеві мешканці отримали змогу не лише заробити на розміщенні гостей у своїх садибах, реалізації товарів власного виробництва, а й на тому, що приймали у своїх дворах на стоянку автомобілі, які буквально заполонили все село», - розповіла староста села Трихати Тетяна Бесклуба.

На думку голови ОТГ Сергія Новака, сьогодні громада ще працює на імідж, але вже невдовзі сподівається мати прибуток з фестивальної діяльності. «Наразі я не можу сказати, що громада вже заробляє на цьому фестивалі, швидше ми ще вкладаємо в нього свої кошти і сили: готуємо територію, відповідаємо за санітарний стан, вивіз сміття - беремо на себе всі господарські питання. Роботи вистачає, але наші люди задоволені. Вони приймають гостей, паркують у своїх дворах машини, торгують тут різними виробами. Словом, заробляють для своїх родин якісь кошти, що для села важливо», - каже очільник громади.

Він також поділився своїми планами щодо майбутнього. Зараз тут працюють над розробкою генерального плану села Трихати і землю, де відбувається фестиваль, буде приєднано до меж села. «Тоді громада зможе вкладати в розвиток цієї території певні кошти, краще облаштувати майданчики і не лише проводити тут фестиваль зміїв, а й інші заходи, здавати площу в оренду під різні концерти, шоу. Адже бачите, яка тут у нас гарна природа. Люди сюди приїздять із задоволенням», - впевнений мій співрозмовник.

За його словами, мешканці сіл, об’єднавшись в ОТГ, багато виграли. Зокрема, за два роки тут розв’язали низку соціально-побутових проблем, які не вирішувалися десятиліттями. Зокрема, йдеться про капітальний ремонт даху школи за 1,5 млн грн у Трихатах, будівництво свердловини в місцевому дитячому садочку, де була привізна вода, благоустрій територій, закупівлю комп’ютерного та іншого обладнання для соцоб’єктів і таке інше.

Текст – УКРІНФОРМ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь