Ольшанська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

Міжнародний фестиваль повітряних зміїв «Tryhutty International Kite festival-2017».

Дата: 21.05.2017 11:52
Кількість переглядів: 364

У славному селі Трихати - зміїв вчили літати!

Фото без описуФото без описуФото без опису

А небо буває блакитним, із хмарками, які схожі на різноманітних істот із нашої уяви, а буває таким, де літають восьминоги, різноманітні риби, величезні створіння… Не вірите!? І дарма. Таким чарівним був небосхил минулої неділі у селі Трихати, де пройшов перший Міжнародний фестиваль повітряних зміїв «Tryhutty International Kite festival-2017».
Такий неординарний захід не відбувся би без ініціативних, активних представників громадськості, бізнесу, мешканців Ольшанської ОТГ. Так, співорганізаторами заходу стали ГО «Сила єднання» (Тетяна Безмощук), а також Херсонська міська дитяча громадська організація «Асоціація повітряних зміїв». Президент фестивалю - Ольшанський селищний голова Сергій Новак, віце-президентом - представник асоціації повітряних зміїв у місті Херсон Павло Шмулевич. Генеральним спонсором святкового дійства виступила філія «Dyckergoff Cement Ukraine», де директором Андрій Навроцький. Сприяли у проведенні заходу голова ОДА Олексій Савченко, голова обласної ради Вікторія Москаленко, райдержадміністрація - голова Алла Воробйова, районна рада - голова Юрій Піньковий. Як зауважила Тетяна Безмощук, цей фестиваль став проявом функціонування тріади - громадськість, бізнес та влада.
Варто зауважити, що його гаслом було обрано актуальні не лише для України, а й усього світу слова: «Одне небо - один світ». Тут можна було побачити єдність у всіх проявах - єдність родини, громади, міст і держав. 
Гостей на мальовничій трихатській землі того дня було багато. Фестиваль відвідали не лише миколаївці, а й мешканці сусідніх областей. Було виправдано та підтверджено його міжнародний рівень. Адже, учасниками фестивалю стали «підкорювачі повітряних зміїв», «кайти» з різних держав - від Європи до Азії. Тут можна було побачити майоріння прапорів Франції (учасники Ж. Клемент, Н. Грез, ), Німеччини (Б. Дінгвертх), Італії (Е. Боржетті), Польщі (А. Сзальська та С. Кравчук), Туреччини (З. Мунган), Об’єднаних Арабських Еміратів (С. Панчолі) та В’єтнаму (Пхам Гонгх Ха). Нашу державу представляли не менш титуловані та досвідчені кайти - кандидат психологічних наук, голова Херсонської міської дитячої громадської організації «Асоціації повітряних зміїв», член Сінгапурської та Італійської Асоціації повітряних зміїв Олексій Звірик, керівник гуртка навчально-технічного моделювання Миколаївського міського палацу творчості учнів Анатолій Пахомов.
На урочистій церемонії відкриття фестивалю пролунало багато теплих слів на адресу організаторів, учасників, мешканців с. Трихати. Зокрема, голова РДА Алла Воробйова та голова районної ради Юрій Піньковий наголосили, що без ентузіазму, праці та єднання мешканців Трихат та Ольшанського не відбулося б такого дійсно теплого, душевного, гостинного свята. У свою чергу, голова обласної ради Вікторія Москаленко, приєднавшись до усіх привітань, окремо подякувавши генеральному спонсору фестивалю.
А феєричне дійство охопило як небо, так і землю. Поки учасники фестивалю запускали своїх чудернацьких кайтів, перед громадою та гостями виступили духовий оркестр ГУ Національної поліції України в Миколаївській області та ансамбль «Южный патруль», які подарували незабутнє свято музики та пісні. Концертну програму продовжили виступи артистів Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв.
Не менш видовищну, запальну та яскраву концертну програму підготували учасники художньої самодіяльності Миколаївського району, які не лише порадували, а й вразили учасників і гостей фестивалю своїми талантами.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Усе продумали організатори фестивалю. Було чим зайнятися як дорослим, так і дітлахам. Гостей зустрічали різноманітні тематичні композиції, які прикрасили галявину на березі Південного Бугу. Квіткове розмаїття, фотовиставка із мальовничими краєвидами Трихат, ярмарок, де представлені вироби місцевих майстрів та майстринь, можна було зробити флеш-тату, махенді не залишили нікого байдужими. А імпровізована виставка із написом «Завітайте у Трихати смачної юшки скуштувати» говорила сама за себе…
Відпочинок на природі тут був дійсно за усіма правилами. Можна було скуштувати трихатських вареників, поласувати шашликами, хлібо-булочними, ковбасними вироби та кашею від ДПП «Степове».
А радість, що переповнювала серденьки дітлахів, було видно неозброєним оком! Вони перебували у захваті від мешканців (козенята, вівці, телятко, домашня птиця і т. ін.) сільського зоопарку, у якому їх зустрічали ляльки-господарі - баба Марія та дід Кирило. Малеча могла покататися на поні, досхочу пострибати на батутах, спуститись із надувної гори, взяти участь у інших розвагах, іграх, де на них, крім іншого, очікував дощ із цукерок.
Як на фестивалі повітряних зміїв і без майстер-класу із їхнього виготовлення!? Зміїв робили із різних матеріалів під керівництвом Олексія Звірика, який знає особливу техніку їхнього виготовлення, що розвиває сприйняття.
Запускали у небо небачену кількість повітряних зміїв, що мали різноманітну форму, колір та розмір. І звичайнісіньке для дітлахів питання «А корови літають?» того дня у їхніх матусь і татусів, бабусь і дідусів не викликало жодного здивування, і не вимагало пояснень, бо у «трихатському» небі дійсно літали… корови.
У такому радісно-змієво-запускальному ритмі пройшов день, добіг свого завершення і фестиваль. Під час його закриття Голова РДА Воробйова А.В. разом з Президентом фестивалю Новаком С.В. вручили  на згадку учасникам сувеніри козацькі булави, а на адресу організаторів, громади, трихатчан, гостей пролунали слова подяки за гарний настрій, незабутні відчуття та єднання.
І нехай цьогорічний Міжнародний фестиваль повітряних зміїв вже завершився, але гостинна трихатська земля та її мешканці завжди раді гостям. Хочеться побажати Ольшанській ОТГ, зокрема, ольшанцям, мешканцям села Трихати, наснаги, оптимізму та креативу, щоб у наступному році на Миколаївщину знову прилетіли оті диво-змії і ще раз підтвердили, що у нас небо одне, а мир і розуміння обов’язково прийдуть.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь