Ольшанська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

Представники служб у справах дітей відвідали прийомну сім'ю!

Дата: 25.05.2021 14:57
Кількість переглядів: 1286

Родина - яке близьке та зрозуміле для нас слово. Ми з дитинства відчуваємо материнську ніжність та тепло, батьківську допомогу та мудре слово. Коли дитина оточена любов'ю, відчуває сердечне тепло і турботу батьків, на світ дивиться радісними очима - у неї щасливе дитинство. Та є малюки, які позбавлені цього почуття і зростають без атмосфери любові, родинного затишк, взаєморозуміння. І кожна така дитина чекає, що одного дня добрі, лагідні люди заберуть її у свою сім'ю.

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все актуальнішою та болючішою темою нашого суспільства, але завдяки політиці нашої держави, приорітети надаються не збільшенню кількості інтернатних закладів, а розвитку сімейних форм виховання дітей (усиновленню, піклуванню, створенню дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, патронатних сімей). 

На території Ольшанської громади є дві прийомні сім'ї. Представники служби у справах дітей Миколаївської РДА  Наталія Солопієнко, Світлана Гурко разом  з  начальником служби у справах дітей Ольшанської селищної ради Світланою Чабанюк та поліцейським офіцером громади Антоном Житником відвідали  прийомну сім`ю Єлькіних, яка мешкає у с.Тернувате  Ольшанської ТГ.  У цій родині виховуються четверо дітей, з різних сімей, позбавлених батьківського піклування.

    Під час візиту комісія поцікавилась проблемами родини, соціально-побутовими умовами проживання та тим, як вони разом проводять дозвілля.
        Представники служб висловили слова вдячності прийомним батькам за неймовірно важку і добру справу, яку вони роблять - дарують дітям радість, любов, турботу, відчуття сім’ї, а також зауважили, що такі сім'ї мають бути прикладом для нас всіх, адже чужих дітей не буває.

Кожній дитині-сім'ю і родину - це не просто гарне гасло, це крик душі кожної дитини ироти чи дитини позбавленої батьківського піклування. У більшості з нас батьки, рідні та близькі люди, з якими легше долати труднощі. Сирота ж позбавлена цієї життєвої підтримки, вона самотня, зневірена, пригнічена...

Якщо Ви бажаєте прийняти дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування, у власну сім’ю, Ви маєте знати про сімейні форми виховання;

усиновлення;

опіку (піклування);

прийомну сім’ю ;

дитячий будинок сімейного типу;

патронатну сім’ю

УСИНОВЛЕННЯ – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Згідно з сімейним законодавством України усиновлення допускається у відношенні неповнолітніх дітей – і тільки (виключно) в їхніх інтересах. Усиновлення є правовим актом, у результаті якого дитина одержує нових батьків і родичів та припиняється юридичний зв'язок дитини із біологічною родиною. Переважне право на усиновлення дитини мають:

родичі, незалежно від місця їх проживання;

особи, в сім’ї яких дитина  проживала чи проживає;

особи, які усиновляють кількох дітей, що мають родинні стосунки (братів та сестер);

переважне право на усиновлення дітей також має подружжя.

Усиновлена дитина втрачає статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

ОПІКА (ПІКЛУВАННЯ) – встановлюється для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.

  Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського

піклування;

піклування- над неповнолітніми дітьми віком від 14 до 18 років.

Опікун піклувальник призначається з осіб, близьких дитині, або інших осіб, з огляду на їх можливість виконувати опікунські обов’язки.

Переважне право стати опікунами дитини надається:

родичам дитини, незалежно від їх місця проживання;

особам, в сім’ї яких проживає дитина.

 ПРИЙОМНА СІМ’Я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває в шлюбі, що добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання не менш як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей (власних та вихованців) у дитячому будинку сімейного типу не повинно перевищувати 10 осіб.

В прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу діти перебувають до досягнення ними 18 – річного віку, а в разі продовження навчання – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23- річного віку.

До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти , які перебувають між собою в родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показниками, або з інших причин не можуть виховуватися разом.

Діти,  влаштовані  під опіку (піклування) , до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, зберігають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та м     можуть бути

усиновлені.

ПАТРОНАТНА  СІМ’Я – новітня форма сімейного виховання в Україні.

Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають досвід виховання дітей у сім’ї (окрім осіб, зазначених у статті 212 Сімейного кодексу України).

Якщо Вас зацікавила інформація і Ви хочете допомогти дитині знайти родину

за додатковою інформацією звертайтеся до Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради  за адресою: смт Ольшанське, вул. Шкільна, 25-а.

ЗНАЙТЕ, що Ви – саме та людина, на яку ми чекаємо! Саме Ви можете допомогти здійснитись дитячим мріям про люблячих батьків, сім’ю, усиновивши покинуту дитину, або встановивши над нею опіку/піклування, взявши її на виховання у прийомну сім’ю у прийомну сім’ю/дитячий будинок сімейного типу.

                                          З повагою -  служба у справах дітей Ольшанської селищної ради!

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь