Ольшанська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

Представники служб у справах дітей відвідали прийомну сім'ю!

Дата: 25.05.2021 14:57
Кількість переглядів: 1276

Родина - яке близьке та зрозуміле для нас слово. Ми з дитинства відчуваємо материнську ніжність та тепло, батьківську допомогу та мудре слово. Коли дитина оточена любов'ю, відчуває сердечне тепло і турботу батьків, на світ дивиться радісними очима - у неї щасливе дитинство. Та є малюки, які позбавлені цього почуття і зростають без атмосфери любові, родинного затишк, взаєморозуміння. І кожна така дитина чекає, що одного дня добрі, лагідні люди заберуть її у свою сім'ю.

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все актуальнішою та болючішою темою нашого суспільства, але завдяки політиці нашої держави, приорітети надаються не збільшенню кількості інтернатних закладів, а розвитку сімейних форм виховання дітей (усиновленню, піклуванню, створенню дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, патронатних сімей). 

На території Ольшанської громади є дві прийомні сім'ї. Представники служби у справах дітей Миколаївської РДА  Наталія Солопієнко, Світлана Гурко разом  з  начальником служби у справах дітей Ольшанської селищної ради Світланою Чабанюк та поліцейським офіцером громади Антоном Житником відвідали  прийомну сім`ю Єлькіних, яка мешкає у с.Тернувате  Ольшанської ТГ.  У цій родині виховуються четверо дітей, з різних сімей, позбавлених батьківського піклування.

    Під час візиту комісія поцікавилась проблемами родини, соціально-побутовими умовами проживання та тим, як вони разом проводять дозвілля.
        Представники служб висловили слова вдячності прийомним батькам за неймовірно важку і добру справу, яку вони роблять - дарують дітям радість, любов, турботу, відчуття сім’ї, а також зауважили, що такі сім'ї мають бути прикладом для нас всіх, адже чужих дітей не буває.

Кожній дитині-сім'ю і родину - це не просто гарне гасло, це крик душі кожної дитини ироти чи дитини позбавленої батьківського піклування. У більшості з нас батьки, рідні та близькі люди, з якими легше долати труднощі. Сирота ж позбавлена цієї життєвої підтримки, вона самотня, зневірена, пригнічена...

Якщо Ви бажаєте прийняти дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування, у власну сім’ю, Ви маєте знати про сімейні форми виховання;

усиновлення;

опіку (піклування);

прийомну сім’ю ;

дитячий будинок сімейного типу;

патронатну сім’ю

УСИНОВЛЕННЯ – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Згідно з сімейним законодавством України усиновлення допускається у відношенні неповнолітніх дітей – і тільки (виключно) в їхніх інтересах. Усиновлення є правовим актом, у результаті якого дитина одержує нових батьків і родичів та припиняється юридичний зв'язок дитини із біологічною родиною. Переважне право на усиновлення дитини мають:

родичі, незалежно від місця їх проживання;

особи, в сім’ї яких дитина  проживала чи проживає;

особи, які усиновляють кількох дітей, що мають родинні стосунки (братів та сестер);

переважне право на усиновлення дітей також має подружжя.

Усиновлена дитина втрачає статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

ОПІКА (ПІКЛУВАННЯ) – встановлюється для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.

  Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського

піклування;

піклування- над неповнолітніми дітьми віком від 14 до 18 років.

Опікун піклувальник призначається з осіб, близьких дитині, або інших осіб, з огляду на їх можливість виконувати опікунські обов’язки.

Переважне право стати опікунами дитини надається:

родичам дитини, незалежно від їх місця проживання;

особам, в сім’ї яких проживає дитина.

 ПРИЙОМНА СІМ’Я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває в шлюбі, що добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання не менш як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей (власних та вихованців) у дитячому будинку сімейного типу не повинно перевищувати 10 осіб.

В прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу діти перебувають до досягнення ними 18 – річного віку, а в разі продовження навчання – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23- річного віку.

До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти , які перебувають між собою в родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показниками, або з інших причин не можуть виховуватися разом.

Діти,  влаштовані  під опіку (піклування) , до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, зберігають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та м     можуть бути

усиновлені.

ПАТРОНАТНА  СІМ’Я – новітня форма сімейного виховання в Україні.

Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають досвід виховання дітей у сім’ї (окрім осіб, зазначених у статті 212 Сімейного кодексу України).

Якщо Вас зацікавила інформація і Ви хочете допомогти дитині знайти родину

за додатковою інформацією звертайтеся до Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради  за адресою: смт Ольшанське, вул. Шкільна, 25-а.

ЗНАЙТЕ, що Ви – саме та людина, на яку ми чекаємо! Саме Ви можете допомогти здійснитись дитячим мріям про люблячих батьків, сім’ю, усиновивши покинуту дитину, або встановивши над нею опіку/піклування, взявши її на виховання у прийомну сім’ю у прийомну сім’ю/дитячий будинок сімейного типу.

                                          З повагою -  служба у справах дітей Ольшанської селищної ради!

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь