Ольшанська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ ОЛЬШАНСЬКОЇ ГРОМАДИ! ВИЯВЛЕНО СКАЗ!

Дата: 17.08.2021 16:58
Кількість переглядів: 3619

СКАЗ - небезпечне захворювання тварин та людини.

Фото без опису

 

Сказ – вірусне захворювання тварин і людини з вираженими ознаками ураження центральної нервової системи, та майже 100% летальністю.

Вірус сказу локалізується в нервовій тканині та в клітинах головного мозку. Збудник стійкий в навколишньому середовищі, при низьких температурах консервується. При прогріванні до 50ºС інактивується за 1 годину, у гниючих матеріалах гине за 15 діб.

Хвороба останнім часом дуже поширена на території України. Резервуаром у дикій природі є  вовки, лисиці, гризуни. Зараження проходить в основному через укуси хворих тварин, які виділяють збудника із слиною. Вірус у заражених тварин з’являється за 10 днів до прояву ознак захворювання, тому за тваринами спеціалісти ветеринарної медицини здійснюють нагляд протягом 10 днів.

При укусі людини твариною,  необхідно потерпілому негайно звернутися до Миколаївської центральної районної лікарні. Нагляд за твариною буде проводитись спеціалістами Миколаївської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Скритий період захворювання у заражених тварин триває від 3 до 6 тижнів, інколи до одного року, що пов’язано з місцем та характером укусу, кількістю нервових клітин в тканинах, глибиною рани і відстанню до голови.

Хвороба перебігає стадійно: продромальна, збудження та стадія парезів та паралічів. Спочатку тварина збуджена, реагує на світло, ховається в темноту, боїться шуму, спостерігається спотворений апетит, підвищена температура тіла і порушений зір. Надалі проявляється буйство, розлад свідомості. Потім спостерігаються судороги, порушується жування та ковтання, звужуються зрачки, часті позови до сечовиділення. в останній стадії зменшується або зникає больова чутливість, продовжуються парези та паралічі різних м’язів, тварина виснажується і гине. Хвороба триває від 8 до 12 діб. Можливий нетиповий перебіг з постійним переважанням парезів та паралічів і ураженням травного каналу.

Для встановлення діагнозу на сказ, в лабораторію ветеринарної медицини, направляється голова від загинувшої тварини.

Згідно висновку Миколаївської Регіональної Державної лабораторії Ветеринарної Медицини від 17 серпня 2021 року, виявлено сказ у безпритульної кішки, яка вкусила жителя смт Ольшанське.

З метою запобігання поширення сказу на території Ольшанської громади та обмеження ризику зараження домашніх тварин,  завідувач ветеринарного медичного пункту Ганна ЖУРАВЕЛЬ проводить щеплення домашніх собак та котів, що належать жителям громади. Зветратися за тел. 0681593273

З питань інформації щодо сказу або в разі підозри на захворювання собак і котів на сказ негайно звертайтесь за телефонними номерами:

48-40-84, 48-41-85

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь