Ольшанська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

Ранні овочі. Користь або небезпека?

Дата: 08.04.2024 17:31
Кількість переглядів: 36

РАННІ ОВОЧІ: КОРИСТЬ АБО НЕБЕЗПЕКА

 

       Нарешті весна! Ринки, супермаркети заповненні першою весняною зеленню та ранніми овочами. Багато хто з нас купує ранні «вітаміни», незважаючи на дорожнечу і розуміння того, що ці красиві, як з картинки, тепличні помідори, огірки, капуста та інша зелень можуть бути шкідливими і, навіть, небезпечними для здоров’я. 

 Саме зі свіжими овочами в наш організм потрапляє від 40 до 80% добової дози нітратів, які чудово всмоктуються шлунково-кишковим трактом, а потрапляючи дуже швидко в кров, миттєво розносяться по всьому організму.

 Все ж таки перед ранніми овочами важко встояти, тому, вирушаючи за ними, пам’ятайте декілька правил: 

надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні сертифікати якості, де зазначено, що продукт безпечний і норми нітратів в овочах не перевищують допустимі. Ринки не завжди можуть забезпечити такий жорсткий контроль якості;

чим більший плід, тим більше в ньому хімії — відмовтеся від такого;

вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору;

 огірки повинні бути твердими і мати тонку шкірку;

вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленим блискучим листям і вологим, свіжим обрізом;

плоди редису повинні бути не дуже великими, твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям;

                                Корисні поради

      Повністю очистити ранні овочі від нітратів неможливо, але зменшити їх 

кількість цілком реально. Для цього потрібно:  

перед вживанням і приготуванням ретельно мити овочі, видаляти позеленілі частини (картопля, морква);

після очищення замочити овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злити воду. Замочити ще раз.

не зберігайте овочі довго, навіть у холодильнику- при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

готуйте на один раз і в жодному разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ!!!! Малюкам до року, дітям дошкільного та молодшого шкільного віку ранні овочі суворо протипоказані, оскільки їхня травна система ще не навчилася боротися зі шкідливими речовинами, і той продукт, на який у дорослого організму не буде реакції, у дитини мо

же викликати отруєння.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь